a-ronet.pl

A-ronet.pl – portal architektoniczny o budownictwie i wnętrzach

Jak wysiewać warzywa gruntowe
Ogród

Jak wysiewać warzywa gruntowe? Porady dla początkujących

Warzywa to nieodłączny element kuchni. Dodaje się je do różnych dań, zdecydowanie podnosząc ich walory smakowe. Wiele z nich można kupić w supermarkecie, jednak nigdy nie wiadomo, czy do ich uprawy nie stosowano dodatkowych środków chemicznych wspomagających wzrost lub zabezpieczających je na czas podróży. Dlatego warto uprawiać warzywa samodzielnie. Chcesz wiedzieć, jak to robić? Podpowiadamy.

Wysiew warzyw w domowym ogródku – terminy i techniki

Samodzielna uprawa warzyw to nie tylko pewność tego, co się konsumuje. To również satysfakcja z pracy włożonej w przygotowanie ogrodu, wysiew i późniejszy zbiór dorodnych okazów. Specjaliści w tej dziedzinie z takich firm, jak TORAF Centrum Ogrodnicze, zauważają, że najważniejsze w tym przypadku jest przestrzeganie podstawowych zasad. Te dotyczą:

  • terminowości siewu,
  • wyboru właściwego miejsca uprawy.

Warzywa mają stosunkowo długi czas wegetacji, dlatego wysiew pierwszych nasion w gruncie odbywa już na wiosnę, kiedy ziemia odmarza po okresie zimowym. W przypadku niektórych warzyw, takich jak papryka, ogórek czy pomidor, ich sadzenie na przełomie marca i kwietnia wymagać będzie odpowiedniego miejsca. Najlepszym będzie parapet okienny lub szklarnia – tam warzywa będą miały optymalne warunki do wzrostu. Z kolei w tunelu można je wysiewać dopiero w połowie kwietnia.

Bezpośrednio do gruntu na przełomie kwietnia mogą być wysiewane między innymi marchewki, pietruszka, koper, szpinak czy groch. Panujące wówczas warunki, czyli stosunkowo niska temperatura i duża wilgotność, tworzą dla nich idealne otoczenie do wzrastania. Poza ogrodem można zdecydować się na ich uprawę np. w przydomowych szklarni.

Jak przygotować nasiona do wysiewu?

W domowej uprawie warzywa można posłużyć się kilkoma sprawdzonymi metodami – te dotyczą między innymi przygotowania samych nasion. W przypadku marchewki oraz pietruszki ich kiełkowanie jest stosunkowo długie. Warto więc wcześniej zalać nasiona ciepłą wodą i pozostawić je w ten sposób na co najmniej dwie godziny. Następnie przetrzymuje się je przez kolejne dwa dni w temperaturze 20-25°C. To przekłada się na tak zwane wczesne kiełkowanie i późniejszy szybki wzrost.

Osoby początkujące, które nie mają zbyt dużego doświadczenia w uprawie warzyw, powinny przemyśleć wybór takich, jakie będą miały podwyższoną odporność i niewielkie wymagania w zakresie pielęgnacji. Wówczas istnieje zdecydowanie większa szansa, że będzie można doczekać się naprawdę dużych plonów. Warto także cały czas się doszkalać w temacie uprawy warzyw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.