Konkurs na opracowanie koncepcji budowy Centrum Sportowo - Rehabilitacyjnego przy al. 3-go Maja w Krakowie
Projekt konkursowy

<<< powrót
  • eM4 Pracownia Architektury Brataniec
  • Superjednostka Szymon Majcherczyk
Skład zespołu:
  • arch. Marcin Brataniec  
  • arch. Szymon Majcherczyk  
  • arch. Damian Mierzwa  
  •  
  • współpraca:  
  • arch. Urszula Forczek-Brataniec  
  •  
  • http://www.em4.pl/  
  • http://www.s111.eu 
OPIS TECHNICZNY

Urbanistyka odkrywa zapomniane powiązanie kompozycyjne pomiędzy istniejącymi budynkami dawnego kąpieliska. Stworzony został nieregularny dziedziniec z pierzejami składającymi się z dwóch starych budynków, dla których znaleziono nową rolę, i nowych obiektów. Stare i nowe stoi na przeciw siebie tworząc nieprzewidywalne napięcie.
A. ZAGOSPODAROWANIE TERENU

Ideą projektu jest pozostawienie maksymalnie dużego wolnego terenu wolnego od zabudowy i przeznaczenie go dla celów rekreacji i wypoczynku.
Skondensowanie zabudowy w pasie wzdłuż ulicy 3 Maja przybliża budynki miastu oraz usprawnia komunikacje pomiędzy poszczególnymi członami założenia.

Ponad 50% terenu jest wolne od zabudowy i stanowi rezerwą pod przyszłe inwestycje sportowe klubu.

Przez środek działki przechodzi główna aleja komunikacyjna, która dzieli teren na część zabudowaną na południu i niezabudowaną na północy.

W części zabudowanej znajdują się 2 nowe budynki: Hotel oraz Centrum Rehabilitacji i Odnowy Biologicznej, które wraz Basenem i Kompleksem Rozrywkowym tworzą tzw. Budynek Zachodni.

W części otwartej usytuowane są 4 korty tenisowe z trybunami, parking, otwarty teren zielony
z punktem widokowym na Kopiec Kościuszki.
Teren otwarty to ogromny trawnik miejsce na pikniki, gry, rodzinne spotkania. Jest zapleczem
podczas turniejów tenisowych. Mogą się tu odbywać imprezy pod namiotami, letnie bale, koncerty
oraz inne uroczystości.

Pomiędzy Budynkiem Zachodnim a Hotelem znajdujecie nieregularny plac – dziedziniec.
Wraz z istniejącymi przebudowywanymi budynkami i kortami tenisowymi tworzy oś kompozycyjno - spacerową poprzeczną do Alei 3 Maja i drogi wewnętrznej.
B. BUDYNKI

Budynki mają formę podłużnych prostopadłościanów i usytuowane są równoległe do ul. 3 Maja.
Forma oraz materiał nawiązują do architektury istniejących obiektów.
Wysokość wszystkich budynków wynosi 11m.


B.1. Proponowana adaptacja budynków istniejących i ich rola w nowym założeniu.

Istniejący budynek frontowy pozostawia się jako wolnostojący. Ogranicza on wewnętrzny dziedziniec. Ze względu na dogodne położenie przy ulicy można w nim urządzić galerię sportową, sklep z pamiątkami, punkt informacyjny, muzeum klubu. Część powierzchni może zostać wynajęta.
W narożnym budynku może mieć siedzibę administracja.

W budynku dawnej pergoli basenowej tylna ściana i dobudówka zostanie zastąpiona rzędem słupów.
W ten sposób uzyska się zadaszenie – bramę prowadzącą do części sportowej.

B.2. Hotel.

Główne wejście z zadaszonym podjazdem znajduje się od strony północnej.
Pod budynkiem zaprojektowany jest parking podziemny na 115 samochodów.
Z parkingu podziemnego windami gospodarczymi realizowane są również dostawy.

Do głównego hallu hotelowego można dostać się wejściem od Alei 3 Maja oraz podziemną przewiązką z Budynku Zachodniego.

Hall hotelowy zaaranżowany jest wokół wielkiego patio. Jest naturalnie oświetlony.
Z hallu dostępne są restauracja ze 144 miejscami, kawiarnia, bar, salki konferencyjne zgrupowane w zespół w narożniku południowo - zachodnim, sklepy oraz szatnia.

Restauracja jest dogodnie usytuowana. Ma wielki taras zewnętrzny z ekspozycją południową z widokiem na Błonie. Jest widoczna i łatwo dostępna z ulicy.

Zapewniona jest szybka obsługa kelnerska, dzięki centralnie położonej kuchni na parterze.

Pokoje hotelowe znajdują się na 1 i 2 piętrze. Dostępne są z centralnej komunikacji ogólnej.

Dostawy i obsługa realizowane niezależnymi trzonami komunikacyjnymi.

B.3. Budynek zachodni - Basen, Centrum Rehabilitacji i Odnowy Biologicznej, Kompleks Rozrywkowy.

Kryty basen oraz blok rehabilitacji i odnowy biologicznej, połączony jest przeszklonym dwupoziomowym hallem głównym. Kompleks rozrywkowy rozplanowany jest w podziemiach.

Budynek usytuowany jest w pobliżu głównego parkingu dla całego zespołu i jak najbliżej komunikacji publicznej. Do głównego hallu można wejść od strony zachodniej – wejściem przeznaczonym dla zmotoryzowanych i pieszych z pętli tramwajowej.
Wejście od dziedzińca - dla osób przybywających od strony Błoń – będzie mniej używane.

Centrum Rehabilitacji i Odnowy Biologicznej

Goście wchodzą do kompleksu z hallu głównego na parterze albo na 1 piętrze oraz niezależnym wejściem dodatkowym na elewacji północnej. Jest to wejście przeznaczone w szczególności dla osób niepełnosprawnych korzystającego z parkingu.

Na parterze znajdują się pomieszczenia rehabilitacji, kompleks krioterapii, kompleks rozrywkowy
dla małych dzieci z zewnętrznym ogródkiem. Na pierwszym piętrze usytuowano pomieszczenia odnowy biologicznej, dużą salę fizykoterapii, pokoje do zabiegów odnowy biologicznej i kosmetyki ciała.
2 piętro przeznaczone jest pod wynajem albo przyszłe rozszerzenie działalności Centrum Odnowy Biologicznej. Tam także znajduje się administracja obiektu.

Basen

Basen wyposażony jest w nieckę sportową o wymiarach 25 m na 12,5 m, nieckę z atrakcjami wodnymi, zjeżdżalnię, brodzik dla dzieci oraz wannę z hydromasażem.
Z łaźni fińskiej i parowej mogą korzystać kąpiący się na basenie i goście z zewnątrz bez wchodzenia na basen.

Przy ścianie wschodniej basenu, w pełni przeszklonej, znajduje się kawiarnia z antresolą,
z której można podziwiać zarówno kąpiących się jak i przechodniów na dziedzińcu.

Kompleks rozrywkowy

W podziemiach budynku rehabilitacji i odnowy biologicznej znajduje się kręgielnia, bilard
oraz klub nocny.
Kompleks dostępny jest z hallu wejściowego na parterze, a także podziemną przewiązką z hotelu.
Dodatkowo można dostać się tutaj niezależnym zejściem z dziedzińca przez ogród skalny.
Część podziemna jest obficie doświetlona światłem z otworów w suficie poprzez hall główny.
C. PARKINGI

Zaprojektowano 92 miejsca parkingowe naziemne w części północnej w pobliżu wjazdu na działkę,w tym 20 miejsc dla osób niepełnosprawnych, oraz 115 miejsc w parkingu pod Hotelem.
Od ulicy Chodowieckiego zastosowano ekrany dźwiękochłonne w formie łamanej pergoli.
W ekrany wkomponowane są wiaty na rowery i motorowery oraz posterunek ochrony.

D. ZAGADNIENIE DOSTĘPNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA

Teren jest ogólnodostępny.

W przypadku imprez masowych turniejów sportowych istnieje możliwość wprowadzenia trzech ogrodzonych stref poprzecznie w formie pasów prostopadłych do Alei 3 Maja.
Pierwsza granica to linia styku parkingu z kortami tenisowymi przedłużona do budynku Centrum rehabilitacji i odnowy biologicznej.
Następna strefę wyznacza linia na styku kompleks kortów - otwarty teren zielony przedłużona
do narożnika Hotelu.

Istnieje możliwość drugiego awaryjnego wjazdu dla VIPów bezpośrednio do Hotelu drogą dojazdową pomiędzy terenami Cracovii i klubu sportowego Wisła.

E. KONSTRUKCJA I MATERIAŁY

Konstrukcja - tradycyjna, szkieletowa, żelbetowa.
W budynku wschodnim – hotelowym - słupy ustawione są w rozstawach 7,5m na 4,25m albo 3m.
W budynku zachodnim - 6m na 4m, 7m oraz w hallu głównym 8,5m.
Na basenie zastosowano sprężone przestrzenne wiązary żelbetowe układane w parach dla wytworzenia szczeliny świetlnej, a następnie skręcane. Pomiędzy wiązarami rozpięto sklepienie odcinkowe z cegieł.

Ściany zewnętrzne – warstwowe z cegieł.
Ściany wykonane techniką tradycyjną z wykorzystaniem konwencjonalnych technik murarskich.
Wszystkie ściany nienośne wykonane z płyt gipsowo – kartonowych. Na basenie stosuje się ściany działowe wykonane z cegieł.

E. INSTALACJA I TECHNOLOGIA

Wszystkie pomieszczenia są klimatyzowane.
Pomieszczenia wentylatornii umieszczono w piwnicach budynków.
Pomieszczenia techniki basenowej znajdują się w części zachodniej basenu.
Magazyn podchloryrynu wapnia ma wyjście z na zewnątrz. Rampa oraz wrota gospodarcze umożliwiają wymianę filtrów o gabarytach 3,5 na 2,2 metra.
RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl