Konkurs SARP Nr 939 na opracowanie projektu architektoniczno - urbanistycznego rozbudowy i modernizacji budynku Centrum Targowego wraz z rewaloryzacją bryły i elewacji Budynku Administracyjnego (z dawną restauracją "Belweder") dla Międzynarodowych Targów Poznańskich wzdłuż ulicy Głogowskiej w Poznaniu.
III nagroda

<<< powrót
  • K+M Freie Architekten
Skład zespołu:
Stan istniejący
Przedmiotem konkursu jest opracowanie projektu architektoniczno-urbanistycznego rozbudowy i modernizacji budynku Centrum
Targowego wraz z rewaloryzacją bryły i elewacji Budynku Administracyjnego dla Międzynarodowych Targów Poznańskich wzdłuż ulicy Głogowskiej w Poznaniu
Teren objęty konkursem znajduje się w części wschodniej terenów Międzynarodowych Targów Poznańskich. Powierzchnia terenu konkursowego wnosi ok. 0,8 Ha.
Zespół obiektów objętych opracowaniem konkursu składa się z następujących budynków: budynek Wejścia Wschodniego - Hol Wejściowy - o wykończonych elewacjach budynek centrum Targowego, przeznaczony do modernizacji i rozbudowy budynek restauracji Adria z dobudówkami, przeznaczony do całkowitej rozbiórki budynek Administracyjny z dawną restauracją Belweder
Koncepcja architektoniczna
Projekt jest realizacją programowych założeń konkursowych. Zaplanowano przebudowę Centrum Targowego i jej rozbudowę w kierunku południowym. Rewaloryzację kompleksu budynku administracyjnego wraz z dawną restauracją Belweder. Rewaloryzacja Belwederu odpowiadająca konserwacji zabytków. Rewaloryzacja budynku Administracyjnego z uwzględnieniem szklanych nadbudówek dachowych i dobudowy szklanego łącznika wraz z pionem komunikacyjnym do skomunikowania całego kompleksu z budynkiem Centrum Targowego. Całość zgrupowana wkoło nowo powstałego placu powitań, który wraz z tym nowo powstałym zespołem stanowi reprezentacyjne założenie dające odpowiednią oprawę dla obsługi wystawców i zwiedzających. Główną ideą projektu jest kontynuacja przezroczystości istniejącego Holu Wejścia Wschodniego. Głównymi elementami projektu są: Budynek Centrum Targowego, budynek sześciokondygnacyjny o całkowicie przeszklonych elewacjach. Ochrona przeciw słoneczna w postaci elektronicznie sterowanych żaluzji aluminiowych umieszczonych między szybami. Druga skóra w formie szklanej fasady klimatycznej - jako ochrona przeciw hałasowa oraz klamra spijająca bryłę obiektu z prostą przezroczystą geometrią nowo projektowanej rozbudowy z istniejącym ażurowym Wejściem Wschodnim, odpowiadającą współczesnej mowie architektonicznej. Zachowanie kontynuacji linii zadaszenia Holu Wschodniego w postaci gzymsu wieńczącego ściany holu wschodniego co do jego parametrów. Kontynuacja wybranych materiałów i kolorystyki zrealizowanego Holu Wschodniego Wejścia. W części istniejącej możliwe zachowanie aluminiowej fasady zewnętrznej. Całość budynku ocieplona według wymagań obiektów energooszczędnych. Połączenie komunikacyjne z budynkiem Administracyjnym w formie szklanego łącznika na poziomie pierwszego piętra oraz lokalizacja w tym ciągu powierzchni wystawowej obrazującej historię rozwoju Międzynarodowych Targów Poznańskich. Wykorzystanie istniejącej pierwszej antresoli Holu Wschodniego do celów konferencyjnych. Zrezygnowano z adaptacji drugiej antresoli, którą przeznaczono do zburzenia. Nowo zaprojektowane kondygnacje zostały spięte zewnętrzną windą panoramiczną. W jej obrębie zlokalizowano powierzchnie wielofunkcyjne a na czwartej kondygnacji barek. Główny Hol Powitań zlokalizowano na poziomie nowo powstałego placu. Najważniejszą aranżacją wnętrz jest widok zewnętrzny na odrestaurowany budynek Administracji wraz z Belwederem i placem uzyskany przez konsekwentną przezroczystość rozbudowy.
RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl