Konkurs na opracowanie projektu architektonicznego budynku międzyuczelnianego Centrum Nanobiomedycznego w Poznaniu
III nagroda

<<< powrót
  • K+M Freie Architekten
Skład zespołu:
  • Kopec + Maierhöfer  
  • Freie Architekten  
  • Dipl.-Ing. Architekt Maciek Kopeć  
  • Dipl.-Ing.Architektin Yvonne Maierhöfer  
  •  
  • Schubartstraße 1  
  • D-73430 Aalen  
  •  
  • T. 00 49 – 7361 - 490 95 66  
  • F. 00 49 – 7361 – 490 95 68  
  •  
  • E-mail: info@kmp-architekten.de www.kmp-architekten.de  
01. Stan istniejący

Przedmiotem konkursu jest opracowanie koncepcji programowo – przestrzennej budynku Międzyuczelnianego Centrum Nanobiomedycznego na terenie Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Pozananiu - Morasko. Lokalizację obiektu zaplanowano wzdłuż segmentów istniejącego budynku Wydziału Fizyki po jego południowo schodniej stronie w bezpośrednim sąsiedztwie malowniczego krajobrazu.
02. Koncepcja architektoniczna

Projekt jest realizacją programowych założeń konkursowych, uzupełnionych o niezbędne funkcje techniczno funkcjonalne projektowanego cleanroom.

Głównymi elementami projektu są:

Bryła projektowanego budynku została podzielona w trzy optycznie zróżnicowane, wynikające z planowanych funkcji, czytelne na zewnątrz strefy.

Clearoom :
Zaplanowany w części północnej obiektu w formie cztero kondygnacyjnej geometrycznej bryły stanowiącą pionową dominantę kompleksu. Zewnętrzne ściany Clenroom przeszklone, pozwalające na wgląd do wnętrza i prezentację jego imponującej infrastruktury technicznej. Część wschodnia i zachodnia wyposażona w obrębie drugiego i trzeciego piętra w stałą ochronę przeciwsłoneczną, a w obrębie pierwszego piętra w formie elektronicznie sterowanych przeciwsłonecznych żaluzji aluminiowych. Po stronie zachodniej zlokalizowano zbiorniki gazów technicznych.

Laboratoria :
Usytuowano w środkowej części budynku.Zaplanowano dwie kondygnacje, zgrupowane w koło otwartego do góry wnętrza, przekrytego szklanym świetlikiem. Ze wzgłedów technicznych wyłączono z bryły budynku laboratorium spektroskopii NMR I obrazowania.Zaplanowano je w formie oddzielnej, samotnej geometrycznej bryły zlokalizowanej w przewidzianej do tego celu częśći działki na wschód od projektowanego budynku MCN.

Pracownicy naukowi:
Lokalizacja gabinetów naukowców i sal seminaryjnch w części południowej, na poziomie pierwszego piętra.

Te trzy różnorodne funkcje, przyszłego Międzyuczelnianego Centrum Nanobiomedycznego zostały na zewnątrz spojone w optyczną całość po przez zaprojektowaną drugą ażurową powłokę w formie rozpiętych siatek z nierdzewnej stali. Ta metalowa błyszcząca, zewnętrzna powłoka spaja i podkreśla bryłę obiektu z prostą i rozpoznawalną geometrią odpowiadającą współczesnej mowie architektonicznej.
RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl