Konkurs architektoniczny na opracowanie koncepcji architektonicznej krytego basenu w Nakle nad Notecią na Osiedlu Kazimierza Wielkiego
I nagroda

<<< powrót
  • Szklane Domy Sp. z o.o.
Skład zespołu:
  • mgr inż. arch. Grzegorz Rosa - Bydgoszcz  
  •  
Założenia autorskie

Ideą projektu jest stworzenie obiektu, którego forma czytelnie ilustruje pełniące przez niego funkcję oraz wkomponowuje się w otaczającą go, ważną dla miasta przestrzeń publiczną. Podjęcie przez miasto decyzji o lokalizacji obiektu na terenie istniejącego odkrytego basenu miejskiego daje wspaniałą szansę na zwiększenie atrakcyjności otaczającej go przestrzeni. W bezpośrednim sąsiedztwie położone jest okazałe założenie parkowe z amfiteatrem oraz kompleks sportowy. Za główne zadanie projektowe w obliczu istniejących uwarunkowań przyjęto odnalezienie takich rozwiązań, które podnosząc walory istniejącego zagospodarowania stworzą kompleks złożony z wielu funkcji służących
rekreacji nie tylko mieszkańców Nakła nad Notecią.
Zagospodarowanie terenu

Obiekt usytuowano w centralnej części terenu. Budynek basenu wkomponowany jest w istniejącą skarpę, z której poprzez projektowany ciąg pieszy umożliwione jest wejście na taras znajdujący się na piętrze budynku, służący osobom korzystającym z bufetu. Przed wejściem do obiektu zlokalizowano parking dla samochodów osobowych oraz autokarów. Teren pływalni jest ogólnodostępny i stanowi powiększenie położonego od strony południowej parku. Projektowane ciągi piesze kontynuują i uzupełniają istniejący układ komunikacji pieszej.
Układ funkcjonalny-przestrzenny budynku

Po wejściu do budynku znajdujemy się w hallu, z którego widać przez duże przeszklenie halę basenów. W hallu usytuowano szatnię na odzież wierzchnią, kasy, miejsce do zdjęcia obuwia, miejsce do wysuszenia włosów. Stąd poprzez korytarz suchej stopy dostępny jest zespół szatni. Dla osób niepełnosprawnych przeznaczono oddzielne wejście do przebieralni i szatni. Po przebraniu udajemy się korytarzem mokrej stopy do strefy natrysków i sanitariatów.
Na hali basenów znajduje się basen pływacki o wymiarach 25 x 16 m przystosowany do organizowania zawodów pływackich.
W części otwierającej się dużym przeszkleniem na istniejący park usytuowano strefę rekreacyjną, którą tworzy:
• basen rekreacyjno-szkoleniowy o powierzchni 195 m2
• brodzik dla dzieci o powierzchni 32,75 m2
• whirpool o średnicy 2,5 m,
• whirpool o średnicy 3,0 m,
• zjeżdżalnia wewnętrzna o długości 70 m.
Z hali basenów dostępny jest również zespół saun i solariów.
Bezpośrednio przy basenie sportowym usytuowane jest pomieszczenie dla ratowników i sędziów wyposażone w zespół szatniowo-sanitarny. Pozostałą część parteru stanowią pomieszczenia służące obsłudze obiektu: pomieszczenia gospodarcze, sanitariaty personelu, magazyny bielizny czystej i brudnej, pokój socjalny.

Poszczególne kondygnacje obiektu komunikują trzy klatki schodowe (jedna ogólnodostępna w bezpośrednim sąsiedztwie windy i dwie służące pracownikom basenu).
Na piętrze znajduje się przestronny hall umożliwiający oglądanie hali basenów będący jednocześnie salą konsumpcyjną bufetu. Tutaj zostały zlokalizowane również ogólnodostępne sanitariaty. W hallu znajduje się wejście na trybuny z 226 miejscami siedzącymi. Pozostałą część piętra stanowi zaplecze bufetu, pomieszczenia administracyjne i gospodarcze. Z hallu można wyjść na taras, który połączony jest z układem ciągów pieszych (na tarasie przewiduje się możliwość konsumpcji).
Podziemie obiektu zajmuje część techniczna oraz zaplecze socjalne i magazynowe.
RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl