Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej przebudowy i rozbudowy pawilonu restauracyjnego w zespole Hali Stulecia we Wrocławiu
II miejsce

<<< powrót
Skład zespołu:
  • Marek Konarzewski - architekt  
  • Maja Pawłowska - architekt wnętrz  
  • Aleksandra Danielak - architekt krajobrazu  
  • Leszek Konarzewski - architekt  
  •  
Projektuje się rozbudowę pawilonu restauracyjnego o symetryczne skrzydła wschodnie i zachodnie zgodnie z założeniami konkursowymi, podkreślając istniejące centralne wejście do zespołu w miejscu istniejącego łącznika.
Proponuje się przebudowę budynku istniejącego w sposób przywracający i uczytelniający możliwie wszystkie wartościowe jego elementy, poprawiając także jego wartość użytkową. W miejscu koniecznego przejazdu przez istniejący łącznik zaprojektowano rozsuwane szklane ściany, umożliwiające przejazd samochodów dostawczych i służb publicznych. Podniesiony łącznik wraz z kolumnadą, zamknięty przeszkleniem od strony wewnętrznej, pozwoli na dogodne połączenie budynku i Hali w czasie kongresów czy targów.
Główny poziom budynku restauracyjnego, zgodny z holem wejściowym i salami restauracyjnymi, zostaje utrzymany dla całego rozbudowywanego obiektu, co znacznie ułatwi jego użytkowanie. Osiągnięto to poprzez obniżenie części stropu, z pozostawieniem jego fragmentu w skrzydłach bocznych, w formie galerii. Takie rozwiązanie pozwoli podkreślić wysokością rangę tej środkowej kondygnacji, co choć w części zrekompensować może utraconą przez wbudowanie pośredniego stropu skalę wnętrz skrzydeł bocznych.
Poziom podziemia wykorzystany w strefie przedniej na rezerwowy hall z barem, szatniami i WC, służyć może promocji i pracom towarzyszącym w czasie zjazdów i kongresów. Łączyć się on może dodatkowym tunelem z podziemiem Hali.
W poziomie parteru, najbardziej użytkowanym w codziennym funkcjonowaniu obiektu, umieszczono część zespołu szatni i toalet przyporządkowanych głównie gastronomii. Z lewej strony rozwiązano restaurację, z prawej zespół barów. Na 1 piętrze z obu stron holu rozwiązano zespół administracji.
Dobudowane skrzydło prawe mieści głównie salę konferencyjno-audytoryjną z niezbędnym zapleczem, skrzydło lewe salę wielofunkcyjną I w poziomie dolnych dwóch kondygnacji oraz salę wielofunkcyjną II na piętrze, z którego dostępny jest nieco inaczej niż w pierwotnym rozwiązaniu taras widokowy. Duża sala przeznaczona na obrady plenarne, wykłady i odczyty posiada zaprojektowaną widownię stałą o wygodnym amfiteatralnym układzie miejsc.
Inaczej rozwiązano pozostałe dwie duże sale, zapewniając im maksymalną elastyczność w kształtowaniu wnętrza w zależności od potrzeb.
Wielką wagę przywiązuje się do elastycznego, zmiennego kształtowania widowni sali wielofunkcyjnej I, dającego możliwość rozwiązania widowni amfiteatralnej jednostronnej, dwu czy trójstronnej a także sali o podłodze płaskiej z antresolą. Umożliwić to mogą ruchome modularne platformy o regulowanej wysokości.
Również elastycznie rozwiązano salę wielofunkcyjną II, konferencyjno-bankietową, stosując z kolei przesuwane, modularne ścianki akustyczne. System pozwala na doraźny ich montaż według potrzeb, przy zapewnieniu ich wymaganej izolacji akustycznej i ogniowej.
Prowadzący do podziemia wjazd z prawej strony i wyjazd z lewej, pozwala na sprawną obsługę zaplecza gospodarczego. Mieści się tam zespół produkcyjny, magazynowy i socjalny gastronomii, część gospodarczo-techniczna przedsiębiorstwa oraz dolny poziom sali wielofunkcyjnej. Kaskadowe rozwiązanie tarasów wykorzystano na doświetlenie strefy pracy gastronomii, wprowadzając w skarpę skośne świetliki.
Zasadą rozbudowy jest dobudowywanie skrzydeł bocznych jako wyizolowanych zamkniętych boxów zawieszonych i otoczonych przestrzenią rekreacji i komunikacji otwartej maksymalnie na otaczający, wspaniale zatopiony w zieleni zespół Hali Ludowej – Hali Stulecia.
Szklane ściany, które jednocześnie łączą wnętrza z przestrzenią zewnętrzną i oddzielają je od warunków atmosferycznych, wyposażone są, zwłaszcza od strony południowej, we wspomagany automatyką system organicznych osłon. Proponuje się wykonany z kompozytów raster porośnięty winobluszczem, jednostronnie zamocowany, sterowany automatycznie i ustawiany pod odpowiednim kątem do promieni słonecznych.
Szczególne znaczenie zyskać może hall wejściowy poprzez rozwiązanie jego zwieńczenia odtworzoną latarnią. Proponuje się wykonanie latarni w postaci szklanej repliki historycznego rozwiązania, wykonanej na konstrukcji stalowej w systemie ślusarki słupowo- ryglowej z ukrytymi węzłami poziomymi dla podkreślenia jej wertykalnego charakteru. Zewnętrzna powłoka przeźroczysta i wewnętrzna kopuła wykonana ze szkła matowego, stanowić będzie, zwłaszcza w nocy, fascynujący akcent przestrzenny rozświetlający sąsiedni teren rekreacyjny - owalny staw z fontanną i pergolę.
Razem powierzchnia całkowita wszystkich kondygnacji - 13.313,2 m2
RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: ronet@ronet.pl, poczta@ronet.pl