Konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej przebudowy trzech kamienic na cele mieszkaniowe w Katowicach
Projekt konkrsowy

<<< powrót
  • Graphite Group
Skład zespołu:
  • Piotr Piasecki  
  • Tomasz Pilarczyk  
  • Bogumiła Olczyk  
  • Klara Amrozińska  
  • Yana Voloszyna  
  • Tomasz Kroc  
  •  
  •  
  • http://www.graphite-group.pl/  
  •  

Założenia ogólne

Projekt rozbudowy trzech kamienic na cele mieszkaniowe zakłada stworzenie miejsca będącego współczesną formą wielorodzinnej, wielopokoleniowej kamienicy mieszczańskiej.

W założeniach obiekt ma spełniać funkcje mieszkań przeznaczonych dla młodych rodzin będących na samym początku drogi życiowej oraz dla ludzi starszych, niejednokrotnie potrzebujących pomocy. Obiekt ma za zadanie umożliwiać działania wspierające osoby starsze tzw. mieszkania serwisowe oraz zapewnić tym osobom przestrzeń rekreacyjną, usługi wspomagające np. rehabilitację.

W obiekcie zlokalizowano tzw. mieszkanie na start, będące przestrzenią dedykowaną dla wychowanków domów dziecka, którzy osiągając pełnoletność rozpoczynają nowe życie.

Zagospodarowanie terenu

Budynek zlokalizowany jest w centrum Katowic, przy ul Mariackiej będącej ciągiem pieszym, w bezpośrednim sąsiedztwie parku, oraz zabytkowego kościoła. Dostęp do obiektu został zlokalizowany w miejscu starych bram wjazdowych, które zostały przekształcone na przedsionki, skomunikowanych zarówno z wewnętrznym układem komunikacyjnym jak i z zewnętrzna przestrzenią rekreacyjną.

Ze względu na historyczną lokalizację, budynek jest częścią gęstej śródmiejskiej zabudowy pierzejowej, z niewielkimi podwórkami tzw. „studniami„ obudowanymi ze wszystkich stron wysokimi kamienicami i ich oficynami.

Koncepcja zakłada wyburzenie większości oficyn na terenie Inwestycji co pozwoli na stworzenie otwartej przestrzeni wspólnej, służącej integracji, oraz dającej możliwość wypoczynku dla mieszkańców, ich dzieci i rodzin. Urządzenia służące do ćwiczeń, zabaw i wypoczynku wkomponowano w zieleń ogrodową podwórka. Zaproponowano pozostawienie fragmentu ceglanej elewacji budynku oficyny przy ul. Mariackiej 30a, co ma na celu wzbogacenie estetyki wnętrza podwórka oraz pozostawienie „świadka” po historycznym charakterze podwórka. Zaplanowano podniesienie płyty podwórka do poziomu posadzki parteru co daje możliwość bez progowej komunikacji miedzy przestrzenią ogrodu-podwórka, a wewnętrznymi powierzchniami wspólnymi.

Do pokonania różnicy wysokości miedzy poziomem ulicy Mariackiej a płytą podwórka służą posadzki ze spadkiem zlokalizowane w przedsionkach pełniących wcześniej funkcję przejazdów.

Na terenie otwartej przestrzeni wspólnej zlokalizowano siłownię terenowe, miejsce na grill lub prażonki, miejsce na kino na otwartym powietrzu, scenę wraz z widownią pełniącą też funkcję kameralnych miejsc integracji mieszkańców, siedziska wkomponowane w ogrodzenie, które zostało stworzone przez pozostawienie do pewnej wysokości ścian rozebranych oficyn.

Na dziedzińcu zróżnicowano rodzaje posadzki. Zastosowano cegłę z rozbiórki oficyn, płyty kamienne, betonowe i żwir. Rozwiązania takie pomagają poruszać się po części zewnętrznej osobą z dysfunkcjami wzroku, wspierają też szybsze rozpoznawanie podziału i lokalizacji stref przestrzennych na podwórku. Po rozebraniu części oficyn zaznaczono też na fragmencie nawierzchni przebieg ścian oficyn Mariackiej 30a w rysunku posadzki.

W części środkowej dziedzińca zaplanowano trawnik z nasadzeniem średniowysokimi drzewami i krzewami. Jest to też kontynuacja zieleni znajdującego się w pobliżu parku.

Wyburzenia oficyn pozwoliło na zintegrowanie ze sobą wnętrz przedmiotowych kamienic ze sobą ale i także na powiązanie przestrzenne z budynkami na ul. Warszawskiej (zwłaszcza Warszawskiej 37).

W budynku przy ul Mariackiej 34, w przyziemiu dostępnym od strony plac zaproponowano usługi rehabilitacyjne dla osób starszych. Dostęp do poziomu usług odbywa się poprzez schody oraz zewnętrzną windę zlokalizowaną w północno wschodnim narożniku.

Układ Funkcjonalny Budynku

Budynek mieszkalny został zaprojektowany jako rozbudowa trzech śródmiejskich kamienic.

Dostęp do obiektu zlokalizowano w miejscach istniejących bram oraz wejść. Komunikacja wewnętrzna w budynku zakłada stworzenie trzech nowych klatek schodowych spełniających obecne przepisy i połączonych z windami. Środkowa klatka schodowa oraz winda łączą budynki Mariackiej 30 i 32 gdzie występuje różnica w wysokościach stropów, która jest kontynuowana w projekcie ze względu na historyczny układ elewacji frontowej.

Trzy klatki schodowe pozwalają na stworzenie układu mieszkań, który będą posiadały dostęp do elewacji zachodniej co daje możliwość spełnienia warunków nasłonecznienia mieszkań przewidziany w § 60 warunków technicznych.

Zaprojektowano 21 mieszkań dla seniorów, 18 mieszkań dla młodych małżeństw oraz jedno mieszkanie dla wychowanków domów dziecka, tzw.: „ mieszkanie na start ”. W parterze, w zachodniej części budynku przewidziano także przestrzeń integracyjną.

Przestrzeń Integracyjna


Pomieszczenie zlokalizowano w zachodnim skrzydle budynku przy Mariackiej 30, w parterze z bezpośrednim dostępem od podwórka. Strefa jest stworzona dla mieszkańców budynku, którzy mogą tam organizować okolicznościowe imprezy, spędzać wolny czas na grach towarzyskich, oglądać wspólnie kino a także spotykać się w ramach działań integrujących lokalną społeczność. W ramach ww. strefie przewidziano dodatkowa niewielki aneks kuchenny i zaplecze sanitarne. Jest tam zorganizowana mała biblioteka. Wnętrze i meble zaproponowane w koncepcji umożliwiają szybką reorganizację przestrzeni. W ramach aranżacji zaproponowano przeniesienie zabytkowego pieca kaflowego do przedmiotowego wnętrza. Szklane drzwi miedzy pomieszczeniem a dziedzińcem pozwalają na współdziałanie funkcjonalne obu tych stref dziedzińca oraz pokoju integracyjnego.

Mieszkanie na start

Mieszkanie na start znajduje się w centralnej części obiektu na parterze, zaprojektowano jako układ czterech pokoi z łazienkami oraz pokój dzienny wraz z aneksem kuchennym i jadalnią, pomieszczeniem gospodarczym. Układ mieszkania pozwala na integrację mieszkańców oraz zapewnia niezbędną prywatność w ramach własnego pokoju.

Mieszkanie dla seniora

Wszystkie mieszkania w projektowanym obiekcie są dostępne dla osób niepełnosprawnych.

Dla osób starszych zaprojektowano mieszkania dwupokojowe z aneksami kuchennymi. Mieszkanie pozbawione jest barier architektonicznych. Zaproponowano szerokie przejścia miedzy meblami, szerokie drzwi wejściowe bezprogowe wyjścia na balkon, wyrazistą identyfikacje wizualną mieszkań, oraz proste rozwiązania funkcjonalne. Zaprojektowano łazienki z bezprogowymi kabinami prysznicowymi oraz szeroka umywalką. Przewidziano podłączenia pralki w pomieszczeniach gospodarczych co umożliwia zwiększenie przestrzeni użytkowej w łazience.

Mieszkanie dla młodych

Mieszkania są zróżnicowane od dwupokojowych do trzypokojowych. Jeden pokój w ww. mieszkaniach ma możliwość wstawienia łózka dwuosobowego.

W łazienkach zaprojektowano wanny jako ułatwienie np. dla osób z dziećmi.

Rozwiązania konstrukcyjne

Budynek zaprojektowano jako rozbudowa i przebudowa istniejących kamienic. W ramach prac konstrukcyjnych przewiduje się:
­• Rozbiórkę oficyn z zachowaniem fragmentu ściany oficyny budynku przy ul. Mariackiej 30
­• Częściowe zasypanie Piwnicy oraz podniesienie poziomu płyty podwórka.
­• Wykonanie konstrukcji monolitycznej w nowoprojektowanych klatkach schodowych oraz wykonanie monolityczne szybów windowych.
­• Wykonanie nowych, stropów gestżebrowych sprężonych.
­• Zakłada się obniżenie wysokości przedostatniej kondygnacji co umożliwi wykorzystanie przestrzeni poddasza na część mieszkalną.
­• Wykonanie nowych ścian wewnętrznych – ściany murowane z silikatów oraz monolitycznych podciągów.
­• Zabezpieczenie istniejących ścian w postaci żelbetowych rdzeni i rygli spinających oraz wykonanie wieńca na istniejącej ścianie.

Ściany od strony dziedzińca zostały zaprojektowane w technologii trójwarstwowej z wykorzystaniem rozbiórkowej cegły jako zewnętrznego lica.

Elewacje zewnętrzne

Od strony ulicy Mariackiej projekt zakłada odtworzenie historycznych elewacji zgodnie z posiadaną dokumentacją oraz z dostępnymi zdjęciami archiwalnymi. Od strony podwórka przewiduje się stworzenie elewacji łączącej historyczny element ceglanej fasady dawnej oficyny ze współczesnymi elementami i detalami architektonicznymi takimi jak duże przeszklenia w formie prostokątnych ogrodów zimowych wkomponowane w istniejącą ceglaną ścianę do zlicowania której wykorzystuje się tradycyjną cegłę rozbiórkową z wybranych oficyn. Na wystających fragmentach klatek schodowych elementy ceramiczne zostały ułożona w formie pionowych listewek poprowadzonych przez pełną wysokość elewacji. Ostatnia kondygnacja kamienic z poddaszami została cofnięta w stosunku do lica ściany zewnętrznej i pokryta blacha na rąbek.

Rozwiązania materiałowe i wykończenie wnętrz

W przestrzeniach wspólnych i komunikacyjnych budynku planuje się wkomponowanie elementów historycznych takich jak drzwi, piec kaflowy czy elementy stalowej klatki schodowej.

Projekt zakłada renowacje strefy wejściowej do budynku przy ul. Mariackiej 30 włącznie z odtworzeniem układu płytek oraz odnowieniem drzwi wejściowych i drzwi wewnętrznych. Historyczna strefa będzie stanowić przedsionek do pierwszej klatki schodowej oraz do strefy integracyjnej.

Charakterystyczne dla XIX kamienic drzwi, zlokalizowane są obecnie na klatce schodowej budynku przy ul Mariackiej 32 planuje się wykorzystać po uprzedniej renowacji jako wejście do pomieszczenia integracyjnego. W części ścian pozostawia się typowe dla XIX wiecznych kamienic łuki nadprożowe.

Sama żeliwna klatka schodowa zostaje zdemontowana a jej żeliwna konstrukcja zostanie wykorzystana jako schody zewnętrzne wkomponowane w relikt XIX wiecznej elewacji oficyny.

Część historycznej więźby dachowej będzie wykorzystana jako elementy dekoracyjne w mieszkaniach na poddaszu.

Rozwiązania technologiczne i instalacyjne

W budynkach zastosowana została wentylacja hybrydowa.

W przestrzeniach piwnic wyburzonych oficyn zlokalizowane zostały zbiorniki retencyjne pełniące także funkcje zbiorników na wodę do podlewania ogródków.

W budynku ze względu na status mieszkań dla osób starszych przewidziano instalacje DSO.

Podstawowym źródłem ogrzewania będzie Instalacja oparta o kotłownie gazowa wspomagana kolektorami słonecznymi zlokalizowanymi na tarasie środkowego budynku.

Oświetlenie zewnętrzne zasilane będzie z kolektorów fotowoltaicznych zlokalizowanych na dachu budynku.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: ronet@ronet.pl, poczta@ronet.pl