Konkurs na projekt przestrzeni publicznej w Jaworznie Miasto Siedmiu Rynków
II miejsce równorzędne - Skwer przy ul. Inwalidów Wojennych

<<< powrót
  • DELTOID pracownia architektoniczna
Skład zespołu:
  • - arch. Michał Wręczycki  
  • - arch. Kamil Cierpioł  
  • - stud. Radosław Cierpioł  
  • - stud. Eliza Królik  
  • - stud. Justyna Kosielak  
  •  
  •  
  • http://www.deltoid.pl/  
  •  

GŁÓWNA IDEA - TO SAMO ZAŁOŻENIE, RÓŻNE ODPOWIEDZI

Przestrzeń publiczna jest obszarem, w którym poruszają się ludzie w różnym wieku i powinna ona służyć im wszystkim naraz, w jednakowy sposób i w równym stopniu. Podobne podejście co do nieróżnicowania wieku przyszłych użytkowników zostało przyjęte przy tworzeniu siatki modularnej o wymiarach 5x5m, która została nałożona na poszczególne przestrzenie będące tematem konkursu. Moduły mimo swojej jednolitości pozwoliły w prosty sposób zaprojektować wnętrza indywidualne i tak samo różnorodne jak różnorodne powinny być funkcje dla Skweru przy ul. Nowej, Skweru z placem Inwalidów Wojennych i Placu Św. Maksymiliana Kolbego. Dla jeszcze czytelniejszego zróżnicowania, każde wnętrze zostało namaszczone inną figurą geometryczną co uwiarygodniło postawioną tezę i pozwoliło zabawić się formą.

ROŻNE FUNKCJE JEDNA PRZESTRZEŃ - SKWER Z PLACEM INWALIDÓW WOJENNYCH

Najbardziej charakterystycznymi obiektami skweru są Szkoła Muzyczna I st. im. Grażyny Bacewicz oraz Młodzieżowy Dom Kultury. Obie te instytucje wzajemnie ze sobą korespondują i wymagają stworzenia przestrzeni, która będzie służyć im w równym stopniu.

Stworzenie wnętrza w formie amfiteatru wydaje się być w tym miejscu czymś naturalnym. Okrągła forma została wpisana w plac jako powielenie założonego wcześniej pięciometrowego modułu, który stworzył porządek i harmonie. Drewniana posadzka alejek nawiązuje swą miękką formą do muzyki i dźwięku w podobny sposób jak nowa elewacją szkoły muzycznej. Owale i obłości znajdujące się na placu choć wydają się rozrzucone, zostały usytuowane w taki sposób by komunikacja, którą zastaliśmy rozpoczynając proces projektowania, pozostała nienaruszona i wymagała zmian. Forma koła pozwoliła wydobyć z parku sporo zieleni i umożliwiła zachować zdecydowaną większość istniejący drzew.

DOBÓR MATERIAŁÓW

Materiały użyte w tworzeniu nawierzchni i poszczególnych elementów architektury powinny nawiązywać do funkcji i otoczenia. Szkoła muzyczna i Dom kultury kojarzy się wszystkim ze sceną i występami a co za tym idzie z ciepłem naturalnego drewna, które w otoczeniu z parkową zielenią tworzą spójną całość. Dopełnieniem drewnianych ścieżek mają być betonowe pierścienie amfiteatru, które swoją elegancją podkreślą naturalny charakter zestawienie tych dwóch materiałów.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: ronet@ronet.pl, poczta@ronet.pl