Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej budynku/zespołu budynków kanałów informacyjnych TVP przy ul. J.P. Woronicza w Warszawie.
Projekt konkursowy

<<< powrót
  • AN.ARCHITECT aleksandrowicz.neupauer
Skład zespołu:

Idea

Podstawą założenia przestrzennego jest przenikanie myśli i technologii z naturą, zainspirowane kontekstem pojawienia się monolitu w filmie “Odyseja Kosmiczna” Stanleya Kubricka.

Budynek ma formę otwartą, zieloną od wewnątrz, od zewnątrz dający możliwość działań multimedialnych.

Stopień przenikania się z zewnętrzem może być zmieniany w zależności od warunków atmosferycznych (dominanta jako oddzielna bryła, połączona szklanymi korytarzami, kilkupiętrowe atria w budynku głównym, tarasy na poziomie terenu i na piętrach, podwójna “skóra”).

Powłoka zewnętrzna wykonana z siatki architektonicznej stanowi jednocześnie wsparcie dla roślin pnących jak i jest ekranem multimedialnym umożliwiającym dowolną iluminację oraz projekcje.

Funkcja

Parter zaprojektowano jako przestrzeń ogólnodostępną, wejściową dla pracowników oraz w większości jako studia nagrań (ze względu na gabaryty oraz wymagany dostęp z zewnątrz). Na poziomie +4,5 metra znajdują się łączniki pomiędzy nowo projektowanymi przestrzeniami a istniejącymi budynkami sąsiednimi. Na kondygnacjach ponad parterem przewidziano biura, a pod poziomem terenu dwupoziomowy parking, bazę dla obsługi wozów transmisyjnych i archiwa.

Na najwyższej kondygnacji dominanty znajduje się studio panoramiczne, a na dachach anteny transmisyjne i instalacje central.

Konstrukcja

Budynek zaprojektowany został w standardowej konstrukcji słupowo-płytowej. Studia przykryte zostały przestrzennymi belkami vierendeela, w wysokości belek wpisana zostanie kondygnacja bezpośrednio nad studiami. Zewnętrzna powłoka z siatki architektonicznej mocowana będzie bezpośrednio do konstrukcji budynku.

Rozwiązania ekologiczne

Plac bezpośrednio przed wejściem do budynku oraz przy wieży zaprojektowane rzeźby imitujące pnie z wbudowanymi ogniwami fotowoltaicznymi zasilającymi hol wejściowy.

Z części zielonego dachu zbierana może być woda deszczowa, wykorzystywana jako „szara woda”.

Przestrzenie otwarte porośnięte roślinnością, doświetlają wnętrze, wymuszają naturalną wentylację, w sezonie letnim roślinność liściasta chroni przed nadmiernym nasłonecznieniem oraz hałasem podwyższając tym samym komfort pracy.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: ronet@ronet.pl, poczta@ronet.pl