Konkurs na koncepcję zagospodarowania przestrzeni publicznej pomiędzy ul. Jasną, Zgoda i Złotą w Warszawie
Wyróżnienie I stopnia

<<< powrót
  • Wojciech Szydłowski i Konrad Brzykcy
Skład zespołu:
  • Konrad Brzykcy  
  • Wojciech Szydłowski 

OPIS KONCEPCJI, IDEA:

Teren objęty zakresem opracowania znajduje się w Warszawie w dzielnicy Śródmieście, w rejonie skrzyżowania ulic Złotej, Jasnej, Zgody, Gabriela Boduena i Przeskok. Przestrzeń pomiędzy ulicami, Jasną, Zgodą i Złotą potrzebuje ingerencji funkcjonalno-formalnej, która unowocześni obecnie zaniedbaną przestrzeń. Ulice te zostały wytyczone jeszcze w XVIII wieku.

Wykreowane nowe miejsce to zestaw silnych przemian i zabiegów projektowych. Stanie się ono wielofunkcyjną przestrzenią dostępną i możliwą do użytkowania przez różne grupy odbiorców, w kolejnych cyklach dnia oraz pór roku. Nowe strefy oraz elementy porządkują działanie tego obszaru. Ważnym krokiem było wprowadzenie zieleni w postaci drzew, trawników, wysokiej trawy oraz bylin. W zatłoczonym silnie zabudowanym mieście jakim jest Warszawa istnieje zapotrzebowanie na przestrzeń dobrze urządzoną, sprzyjającą relaksowi oraz wypoczynkowi, zwłaszcza w ścisłym centrum miasta.

Materiałem, który definiuje właściwy obszar placu i scala kolejne obszary funkcjonalne, jest posadzka. Beton to materiał, który jest zarówno nośnikiem wartości prestiżowych, jak i trwałości, długowieczności. W projekcie użyto różnego typu wzorów nawierzchni (najbardziej odpowiednich na polskie warunki), z których ułożono zmanipulowany i przeskalowany wzór strony gazety. Inspirację stanowił tutaj archiwalny numer „Kuriera Polskiego” znajdującego się niegdyś przy ul. Zgoda 11 w budynku Powszechnego Banku Związkowego w Polsce SA. Format oraz strona gazety były inspiracją dla wykreowanej formy przestrzeni publicznej na zbiegu ulic Jasna, Zgoda, Złota. Nowopowstały układ przestrzenny nawiązuje do jej czytelność, regularność wprowadzając tym samym elegancki rytm oraz podział w nawierzchni.

Istotnym elementem małej architektury jest zaprojektowany Mebel Miejski który składa się z zawieszonej w przestrzeni bryły betonu (prefabrykowany element o wymiarach 30x100x100) którego forma przecinana jest w sześciu różnych wariantach stalowymi elementami konstrukcyjnymi kotwionymi w zabetownowanym fundamencie. Sposób rozstawienia mebli organizuje projektowaną przestrzeń, dzieląc ją na wielowątkowe przestrzenie publiczne.

W projekcie przewidziano również wprowadzenie wody w postaci fontann w środkowej części placu. Jej celem jest współgranie z projektowaną zielenią tak aby wykreować atmosferę spokoju i relaksu. Dodatkowo jako substytut latarni zaproponowano oświetlenie nadwieszone nad obszarem całego placu oraz iluminację umieszczoną w nawierzchni, które w ten sposób tworzą bardziej kameralny klimat miejsca.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: ronet@ronet.pl, poczta@ronet.pl