Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej budynku/zespołu budynków kanałów informacyjnych TVP przy ul. J.P. Woronicza w Warszawie.
II nagroda

<<< powrót
  • Atelier Tektura
Skład zespołu:
  • ARCHITEKTURA:  
  • projektanci:  
  • arch. Barbara Kozielewska  
  • arch. Michał Kozielewski  
  • zespół projektowy:  
  • arch. Kamil Cedzyński  
  • arch. Jarosław Komosa  
  • arch. Katarzyna Kowalczyk  
  • arch. Łukasz Petelski  
  • arch. Anna Polakowska  
  • arch. Giandomenico Racamato  
  • arch. Łukasz Szczepanowicz  
  •  
  • INSTALACJE SANITARNE:  
  • mgr inż. Kinga Sołomko  
  • mgr inż. Tomasz Dworak  
  •  
  • KONSTRUKCJA:  
  • mgr inż. Piotr Kubicki  
  •  
  • OŚWIETLENIE:  
  • zespół projektowy Philips Lighting  
  •  
  •  
  • http://www.atelier-tektura.pl/  
  •  

Prosta i czytelna kubatura rozciągnięta wzdłuż ul. Woronicza, wyodrębnia dwie zasadnicze części funkcjonalno-przestrzenne. Pierwsza, tworząca cokół i wymagająca dużych przestrzeni ze względów użytkowych i reprezentacyjnych, zawiera studia, hol wejściowy, newsroom i restaurację. Druga to klasyczne przestrzenie biurowe położne na cokole. Zespół budynków, w celu spójnej identyfikacji, uchwycony jest zewnętrznym pierścieniem/ekranem składającym się z pionowych płatków z płyt betonowo-włókiennych, od strony ul. Woronicza tworząc barierę akustyczną; dla pozostałych elewacji będąc barierą słoneczną. Bryła dominanty, wycofana względem linii zabudowy, wcina się w urbanistyczny układ budynków jednocześnie eksponując główny hol wejściowy i zamykając plac wewnętrzny. Całość systemu spinają łączniki tworząc spójny układ funcjonalny.

Kolorystyka projektu podkreśla funkcję i nawiązuje do estetyki TVP. "Gorąca platforma" parteru wyeksponowana jest w odcieniach czerwieni, biel powierzchni biurowych wyraża przejrzystość i lekkość.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: ronet@ronet.pl, poczta@ronet.pl