Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej nowej siedziby schroniska dla zwierząt bezdomnych w Sopocie przy ul. Malczewskiego
III miejsce

<<< powrót
  • Pracownia Architektury Opaliński
Skład zespołu:
  • arch. Witold Opaliński  
  • arch. Katarzyna Opalińska  
  • stud. Adrian Mieszczak  
  • stud. Szymon Różański  
  •  
  • model fizyczny:  
  • Adrian Mieszczak  
  •  
  •  
  • http://www.pa-opalinski.pl/  
  •  

Założenia ogólne.

1. Wkomponowanie budynków w istniejący teren Założenie opiera się na wykorzystaniu naturalnego stoku i poziomic do stworzenia zwartego i funkcjonalnego układu budynków, bez konieczności wprowadzania makroniwelacji. W ramach prac przygotowaliśmy makietę terenu odwzorowującą stoki.

2. Czytelny układ funkcjonalny. Założenie opierało się na podzieleniu funkcji schroniska na komercyjną oraz zasadniczą. Dlatego stworzyliśmy osobny budynek o funkcji komercyjnej dostępny bezpośrednio z parkingu i drogi publicznej. Budynek posiada prosty układ funkcjonalny, prostą i nowoczesną bryłę wpisaną w teren. Dla część zasadniczej schroniska zaprojektowano dwa pawilony schronisk o prostej konstrukcji i czytelnym układzie funkcjonalnym z boksami oraz wybiegami dla zwierząt.

3. Wydzielenie przestrzeni. Sięgając do wzorców zachodnich zależało nam na wydzielaniu przestrzenie wewnętrznych jak i zewnętrznych integrujących ludzi z zwierzętami. Dlatego w naszym opracowaniu pojawiły się atrakcyjne przestrzenie adopcyjne dla psów i kotów w budynku głównym. Pawilony dla zwierząt zostały podzielone na mniejsze moduły wydzielane ścianami dźwiękochłonnymi, wybiegi dla zwierząt posiadają zadaszenia chroniące przed deszczem i słońcem, zwierzęta są oddzielone barierami wzrokowymi od siebie na wzajem. Na terenie schroniska wydzielony został obszar z schodami terenowymi i urządzoną zielenią, na którym ludzie mogą przebywać z wybranymi pupilami.

4. Naturalne materiały i istniejące zieleń. Z uwagi na charakter miejsca zasadniczym elementem ozdobnym są materiały elewacyjne oraz otoczenie. Projekt zakłada pozostawienie drzewostanu pomiędzy budynkami oraz za nimi wraz z nasadzeniami po wyciętych drzewach, które będą kolidować z projektowanymi budynkami. Wycięte drzewa po obróbce w stolarni mogą posłużyć za licówkę dla elewacji pawilonów. Mury oporowe planowane są z naturalnego kamienia w postaci gabinów by nie naruszać mas ziemnych, dach głównego pawilonu planowany jest, jako zielony po pierwsze z uwagi na lepsze parametry izolacyjności, które w przypadku pawilonu, który posiada jedną kondygnację i sporą powierzchnię dachu jest bardzo istotny, po drugie, aby budynek naturalnie wtapiał się w teren.

5. Komunikacja. Funkcja i bryły budynku uzależnione zostały od komunikacji. Założyliśmy, że nasz budynki będą parterowe, ponieważ jest to lepsze rozwiązanie z uwagi na rozbudowaną komunikację w budynkach jak i między budynkami. Komunikacja pomiędzy pawilonami będzie obywała się poprzez naturalnie wydzielone ścieżki komunikacyjne bez konieczności wykonania dodatkowych klatek schodowych i wind. Jedynie dla komfortu użytkowania przewidziana została winda towarowa w budynku głównym przy magazynach transportująca towary na „dach” budynku, który jest na poziomie drugiego pawilonu dla zwierząt.

6. Możliwość rozbudowy. Złożyliśmy, że każdy pawilon może zostać rozbudowany o dodatkowy moduł. A usytuowanie pawilonów daje możliwość ich rozbudowy oraz budowy nowych pawilonów pnących się w górę stoku.

Opis budynków

1. Pawilony dla zwierząt


Pawilony posiadają wąskie trakty z korytarzem pośrodku i boksami dla zwierząt połączonymi z wybiegami. Konstrukcja pawilonów oparta jest o konstrukcję słupową drewnianą przekrytą dachem lekkim z dociepleniem i blachą trapezową srebrną odbijającą promienie światła. Wszytki elementy konstrukcyjne są lekkie, łatwe w montażu. Układ budynku jest bardzo funkcjonalny. Pawilony posiadają strefy oddzielające (moduły) tak by nie kumulować zbyt dużej ilości zwierząt w jednej przestrzeni. Również wydzielono osobne przestrzenie dla zwierząt agresywnych i kwarantanny

2. Pawilon główny.

Budynek posiada nowoczesną formę bazującą na rzucie kwadratu. Jego wejście znajduje się najbliżej parkingu i drogi publicznej. Budynek posiada wejście główne do części recepcji oraz niezależne wejście do części weterynaryjnej oraz strefę przyjmowania zwierząt. Wnętrze oferuje strefę publiczną z recepcją, salką edukacyjną, poczekalnią i strefą adopcyjną psów i kotów ( możliwość zapoznania się przez zabawę z wybranym zwierzakiem w bardzo atrakcyjnej przestrzeni). Zadbano o pomieszczenia pracowników, lekarzy, wolontariuszy oraz gości chcących adoptować zwierzęta lub grup uczniów szklonych, dla których przewidziano salkę edukacyjną. Z budynku można dostać się również na atrium zewnętrzne np. by wyprowadzić potencjalnego pupila na pierwszy spacer.

Do budynku prowadzi dodatkowy podjazd do magazynów.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: ronet@ronet.pl, poczta@ronet.pl