Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej nowej siedziby schroniska dla zwierząt bezdomnych w Sopocie przy ul. Malczewskiego
I miejsce

<<< powrót
  • Barbara Bołoz i Marcin Kitala
Skład zespołu:
  • Barbara Bołoz,  
  • Marcin Kitala,  
  • Yuriko Yagi 

Natura, Ukształtowanie terenu, Innowacyjność, Otwartość, Wygoda, Atrium


I. Opis projektu


Głównym celem projektu było stworzenie kompleksowego założenia schroniska dla zwierząt, które połączy w sobie estetykę oraz funkcjonalność. Architektura budynku uwydatnia unikatowe cechy przestrzenne oraz przyrodnicze danej działki przy ul. Malczewskiego w Sopocie oraz podkreśla potencjał tego miejsca. Organizacja wnętrza samej siedziby schroniska jest bezkompromisowa, w celu zachowania wysokich standardów użytkowania oraz zapewnienia bezpieczeństwa i opieki zwierzętom. Nowe schronisko posiada wiele przestrzeni otwartych, tworzących atrium, które zachęcają do odwiedzin i obserwacji zwierząt. Tutaj także odbywają się, między innymi, różne społeczne przedsięwzięcia, np. warsztaty dla dorosłych, dzieci i osób niepełnosprawnych.

II. Uwarunkowania zewnętrzne

Analizując dany teren, jego najważniejszym elementem jest bliskość lasu oraz zieleni. W tym wypadku, uwarunkowanie działki jest bardzo piękne, biorąc pod uwagę otaczające rośliny oraz oddalenie od głównej części miasta. Dodatkowo spadek terenu jest dość duży, powodując, że miejsce to jest bardzo wyjątkowe i wymagające. Istotne było zbudowanie harmonii budynku z przyrodą. Schronisko stało się częścią lasu poprzez wewnętrzny dziedziniec, gdzie zachowana została naturalna ściółka leśna i okazy drzew.

III. Uwarunkowania społeczne

Zależało nam, aby nakłonić osoby, które nie posiadają wiedzy, na temat opieki nad zwierzętami, do odwiedzin tego miejsca i poznania naturalnych zachowań zwierząt. Dlatego też przewidziane zostały sale warsztatowe, wykładowe oraz przestrzenie do spacerów czy bawialnie. Przestrzeń przystosowana jest do obsługi wolontariuszy i studentów weterynarii oraz ich noclegów na terenie schroniska w bliskości z naturą. Obiekt ma służyć także jako miejsce edukacji.

IV. Idea - spójność budynku

Całe życie schroniska toczy się wokół centralnie usytuowanego atrium. Schronisko łączy w sobie harmonię z przyrodą oraz funkcjonalność.

Projekt oparty jest na przemyślanym zestawieniu funkcji, które połączone ze sobą tworzą spójną przestrzeń, która delikatnie wspina się po spadzistym terenie. Wprowadzenie przejrzystej organizacji we wnętrzu budynku było główną jego ideą. To podejście bardzo silnie wpłynęło na wygląd samego budynku, który odbiera się przestrzennie jako jedną całość, pomimo różnorodności. Poszczególne funkcje zostały podzielone na osobne budynki, strefę brudną oraz czystą. Są one dopasowane do siebie w ten sposób, aby tworzyć cyrkulację. Budynki ułożone zostały po obwodzie działki, wewnątrz tworząc ogromny dziedziniec, w którym odbywa się i jest kontrolowane życie schroniska. Tu znajdują się tematyczne wybiegi, przestrzenie do spacerów i integracji oraz budynki z kociętami, szczeniakami, małymi zwierzętami i ptakami. Wszystkie budynki znajdujące się na obwodzie przykryte są jednym, ciągłym dachem, który łamie się w odpowiedzi na spadek terenu oraz potrzeby samego budynku. Zamknięty obrys budynku nie przeszkadza jednak, aby las był jego częścią. Drzewa przenikają między dachami a wewnątrz dziedzińca zachowana jest naturalna ściółka leśna.

Projekt łączy w sobie pryncypia kształtowania zabudowy folwarku, jak również chińskich wiosek fujian tulou. Zależało nam na estetyce budynku, odnosząc się do tradycyjnie przyjętych form. Istotne było, aby dać zwierzętom jak najbardziej naturalną przestrzeń do życia, unikając wyglądu ‘więzienia’. W wyniku połączenia tych elementów zaprojektowany budynek jest innowacyjny oraz spełnia wymagane współcześnie standardy tego rodzaju zabudowy.


Folwark – luźny zbiór budynków gospodarczych z centralnym majdanem. Jest niezamknięty od zewnątrz, otwiera się na pola i sady, życie folwarku;

Fujian tulou – zwarta bryła, życie wioski kieruje się do wewnątrz ku atrium. Wszystkie mieszkania rozmieszczone są po obwodzie, natomiast na dziedzińcu znajdują się funkcje wspólne, jak sale jadalne czy warsztaty;

Projektowane schronisko - poszczególne odseparowane budynki, ułożone po obwodzie, przykryte wspólnym dachem i otoczone ogrodzeniem. Atrium koncentruje życie schroniska.

V. Funkcjonalność i organizacja

Strefa brudna - Strefa czysta
Jak wspomniano wcześniej, wygląd budynku jest zdeterminowany rozkładem pomieszczeń wewnątrz. Analizując wymagane funkcje pomieszczeń, wywnioskowano, iż najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie cyrkulacji przestrzeni. Całość podzielona jest na małe budynki, w zależności od funkcji, która się wewnątrz odbywa. Oddzielona została strefa brudna od czystej, drogi te nie przecinają się.

Cyrkulacja przestrzeni
Zwierzęta, przywożone do schroniska kierowane są przez weterynarza strefy brudnej do szpitala lub kwarantanny. Zaprojektowano sale operacyjną, chłodnię, rentgen, miejsca dla zwierząt po operacjach oraz miejsca kwarantanny. Po pewnym okresie przenoszone są dalej, do klatek dla zwierząt zdrowych, gdzie zwraca się szczególną uwagę, aby zapewnić im możliwość naturalnych zachowań oraz opieki. Każda z klatek posiada swój własny utwardzony wybieg. Same klatki zostały podzielone ze względu na rozmiar psów oraz ilość, jaka w nich przebywa. Znajduje się tu miejsce na ponad 100 zwierząt. Ta część połączona jest z dziedzińcem wewnętrznym, gdzie znajdują się duże, zróżnicowane wybiegi nieutwardzone oraz miejsca do spacerów. Osobnym budynkiem są kojce dla psów agresywnych.

Idąc dalej, obwodem budynku, znajduje się główna kociarnia. Dzieli się ona na szereg pomieszczeń wypełnionych półkami, podestami oraz zabawkami. Ma to na celu imitacje domowego środowiska i umożliwienie kotom swobody ruchu. Wybiegi zewnętrzne dla kotów ukształtowane są w formie labiryntów oraz maja pozostawione runo i ściółkę leśną. Przerastają przez nie drzewa, umożliwiające kotom wspinanie się i ostrzenie pazurów. Wybiegi są od góry przekryte siatką, aby zwierzęta nie uciekły, oraz nie miały styczności z żadnymi innymi. W atrium znajduje się mniejsza kociarnia, przeznaczona dla kociąt, samic w ciąży oraz samic z młodymi.

Ostatnim elementem jest część edukacyjna oraz pokoje dla wolontariuszy. Tutaj, osoby chcące zabrać zwierzę do domu, uzyskują wszelką wymaganą wiedzę na temat opieki nad psami i kotami. W tej części zaprojektowano sale wykładowe, sale warsztatowe, porady behawiorystów, porady weterynaryjne oraz biura. Weterynarz strefy czystej zajmuje się opieką nad zwierzętami po przebytej kwarantannie oraz wydawaniem psów do adopcji.

Dodatkowo w całym obiekcie zaprojektowano pomieszczenia gospodarcze, techniczne, pokoje socjalne, kuchnie oraz budynek na odpady.

Komunikacja kołowa oraz miejsca postojowe od strony ulicy Malczewskiego. Dostawa odbywa się tylko od strony północno - wschodniej oraz południowej, gdzie znajdują się wszystkie potrzebne magazyny.

VI. Rozwiązania materiałowe oraz konstrukcyjne

Budynek posiada konstrukcję szkieletową, lekką, drewnianą na ławie fundamentowej. Elewację stanowią panele drewniane, witryny szklane oraz drewniane słupki, które tworzą także ogrodzenie całości.

Podłogi wykonane z materiałów trwałych, łatwo zmywalnych, odpornych na działania wody. Zastosowano posadzki żywiczne oraz betonowe w budynkach z kojcami. W budynku edukacji oraz z pokojami dla wolontariuszy wykończenie posadzek w wyższym standardzie - drewno.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: ronet@ronet.pl, poczta@ronet.pl