Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej pawilonu - Izby Pamięci przy Cmentarzu Powstańców Warszawy na Woli
Projekt konkursowy

<<< powrót
  • Malinowski Studio
Skład zespołu:

IDEA

Pawilon izby pamięci oraz mur pamięci otaczający obiekt zaplanowano na planie koła. Obiekt pawilonu od muru został wydzielony ogrodem z bujną zielenią. Ideą było zaprojektowanie przestrzeni skłaniającej do refleksji.

LOKALIZACJA

Lokalizacja projektowanego pawilonu nie zaburza pierwotnej koncepcji krajobrazowej autorstwa Romualda Gutta i Aliny Scholtzówny. W stosunku do pierwotnego układu krajobrazowego obiekt znajduje się w miejscu gdzie planowane były trawiaste place. Pawilon zlokalizowany na uboczu nie burzy zastanego układu, a jednocześnie łagodnie go dopełnia.

Obiekt został zaplanowany w południowo-wschodnim obszarze opracowania w bliskim sąsiedztwie przystanku komunikacji tramwajowej. Prosto betonowy mur pamięci bez kątów prostych "otulający" pawilon ma również jedno z zadań polegające na łagodnym "wejściu" w zastane miejsce. Lokalizacja obiektu wymaga usunięcia 4 drzew (wg inwentaryzacji o niskich wartościach).

PIERWSZY KONTAKT

Zwiedzający z daleka ogląda bryłę w rodzaju rozłożystego krążka o łagodnych liniach. Obiekt w żaden sposób nie wołający o uwagę. W miarę zbliżania się do pawilonu można zauważyć fakturę polerowanego betonu. Pierwsze wejście do budynku ma wymiar symboliczny, stwarzający wrażenie intymności i poczucia zadumy dzięki zwężającej się przestrzeni oraz gradacji światła. Każdorazowe wyjście z obiektu będzie zawsze bardziej swobodne, z otwartą, rozszerzającą się przestrzenią na zewnątrz.

ZWIEDZANIE

Pawilon na planie koła powoduje, że zwiedzamy przestrzeń tylko i wyłącznie w jednym kierunku. Osoba kontrolująca obiekt, ma pełną kontrolę kto rozpoczyna i kończy zwiedzanie. Ściana na planie koła powoduje, że zwiedzając odkrywamy powoli przestrzeń ekspozycyjną, co jakiś czas pojawia się w widoku nowy fragment wystawy. Na zakończenie zwiedzający w zależności od aktualnego programu wystawy mogą skorzystać z centralnej zaciemnionej sali ekspozycji. Centralna sala ekspozycji może funkcjonować również jako sala konferencyjna dla 50 osób.

MUR PAMIĘCI

Dzięki przeszkleniom panoramicznym zawsze mamy w widoku mur pamięci, który upamiętnia poległą w Powstaniu Warszawskim ludność cywilną. Od zewnętrznej strony betonowy mur jest gładki, polerowany. W przestrzeni między murem a pawilonem - mur ujawnia swoją fakturę, która niesie za sobą symbol. Każda rysa wyłupana w surowym betonie symbolizuje jedną poległą osobę. Dodatkowo mur pamięci został wycięty w taki sposób aby ze środka pawilonu był widoczny pomnik Polegli Niepokonani.

Mur ma za zadanie również tłumić dźwięki z zewnątrz, tak aby stworzyć intymną i skłaniającą do refleksji przestrzeń dla zwiedzających.
Kilkadziesiąt tysięcy rys w murze próbuje pokazać skalę tego wydarzenia.

OGRÓD

Ogród pełni funkcję buforu pomiędzy pawilonem a murem pamięci. W postaci bujnej zieleni jest czymś naturalnym, nieuporządkowanym i sprzyja refleksji. Po zwiedzeniu pawilonu możliwe jest zwiedzanie części ogrodowej. Spacerując wzdłuż muru z jednej strony doświadczamy faktury łupanego betonu a z drugiej ogród z naturalną bujną zielenią.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: ronet@ronet.pl, poczta@ronet.pl