Konkurs na opracowanie koncepcji modernizacji Placu Małachowskiego w Warszawie
Wyróżnienie

<<< powrót
  • Tomasz Walaszczyk, Bartłomiej Pyrzyk i Konrad Jamrozik
Skład zespołu:
  •  
Uzasadnienie sądu konkursowego:

Pracę wyróżniono jako ważny głos wyprzedzający dyskusję nad docelowym usytuowaniem strefy wejścia do Zachęty — Narodowej Galerii Sztuki. Jest to jednak praca nie na temat. Zaproponowane w niej rozwiązanie, podporządkowane wymienionej funkcji, lecz programowo pomijające potrzeby pozostałych użytkowników placu Małachowskiego (Jury ma tu na myśli zarówno umieszczone na poziomie -1 wejście do Zachęty, jak i restaurację zagłębioną w północnej części placu), mimo tego wyraźnego ograniczenia wpisuje się w spójny układ całego założenia. Projekt zachowuje odpowiednie proporcje między strefą wypoczynku i kontemplacji wokół kościoła ewangelickiego św. Trójcy, zamkniętą w formie prostokąta niskiej zieleni, a właściwą strefą wydarzeń publicznych, otwierającą się wybrukowanym trapezem od wylotu ulicy Mazowieckiej w kierunku ulicy Królewskiej. Budzi uznanie próba znalezienia rozsądnego kompromisu pomiędzy potrzebą zachowania wartościowego drzewostanu a dążeniem do uzyskania płaszczyzny miejskiego placu o ujednoliconej nawierzchni, dyskretnych podziałach i ograniczonej komunikacji kołowej. Dzięki konsekwentnym decyzjom projektowym w polu widzenia pieszego użytkownika placu dominuje wrażenie spójności przestrzeni.
RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: ronet@ronet.pl, poczta@ronet.pl