Konkurs na opracowanie koncepcji modernizacji Placu Małachowskiego w Warszawie
III Nagroda równorzędna

<<< powrót
  • Jerzy Porębski, Grzegorz Niwiński przy współpracy z Janem Gancarkiem i Towarzystwem Projektowym s.c.
Skład zespołu:
  •  
Uzasadnienie sądu konkursowego

Trzecią nagrodę równorzędną przyznano za realistyczną próbę zintegrowania historycznych gmachów za pomocą delikatnych ingerencji. Za najcenniejszy element projektu uznano pomysł powiązania budynków Muzeum Etnograficznego, Zachęty i kościoła ewangelickiego jednolitą posadzką z szerokim przejściem na osi wejścia do muzeum oraz koncepcję drewnianego podestu w pobliżu Zachęty, który może działać jako scena i ogródek kawiarniany – funkcjonalny punkt ciężkości przestrzeni między budynkami. Wątpliwości wzbudziły elementy małej architektury takie jak fontanna czy przesuwane krzesła (rozwiązanie takie nie sprawdziło się na placu Grzybowskim) oraz pozostawienie niekorzystnych elementów istniejącego układu komunikacyjnego, np. zachowanie pełnej szerokości jezdni placu Małachowskiego z czterema pasami ruchu oddzielającymi kamienicę Raczyńskiego od przestrzeni placu, a także przejścia dla pieszych przez ulicę Królewską. Zaproponowaną stylistykę oceniono jako zachowawczą i bezpieczną, choć pozbawioną zdecydowanego wyrazu.
RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: ronet@ronet.pl, poczta@ronet.pl