Konkurs na rewitalizację warszawskiej Rotundy
Projekt konkursowy

<<< powrót
  • MUS ARCHITECTS
Skład zespołu:
  • Adam Zwierzynski,  
  • Anna Porebska,  
  • Karolina Kierner,  
  • Grzegorz Dalmata  
  •  
  •  
  • http://musarch.pl/  
  •  

CHANGING THE FACE 2013 ROTUNDA WARSAW

Uważamy, że Warszawska Rotunda jest wartościowym elementem krajobrazu miasta
. Jest budynkiem o mocnej formie, obiektem który posiada piękno ukryte. Projektując „Nową Rotundę” staraliśmy się dostrzec i w sposób syntetyczny wydobyć zespół najważniejszych cech świadczących o charakterze i urodzie pierwotnego projektu budynku, zachowując jednocześnie świeże współczesne spojrzenie na funkcjonalność, strukturę i język artykulacji estetycznej.

Realizując przyjęte założenie – poprzez konsekwentne prowadzenie procesu projektowego możemy budować „nowe” w korelacji i rozsądnym dialogu ze „starym”. Miasto i historyczna materia architektoniczna tworzona jest przez wielowarstwowość i wielowątkowość. W podobny sposób Rotunda 2.0 powinna zachować historyczną warstwę swoich najlepszych cech charakteru: lokalizację, skalę, kształt oraz mocną i indywidualną formę zadaszenia. Ten zespół cech w nowoczesnej formie i współczesnym materiale stanowi punkt wyjścia na drodze projektowej jaką wybraliśmy.

Kolejnym krokiem jest myślenie o grupie nowych funkcji oraz współczesnych form architektonicznych wywodzących się bezpośrednio z dzisiejszej wrażliwości estetycznej oraz „tętna” miasta. Reinterpretacja formy i funkcji Rotundy musi przebiegać tak by nowe serce budynku było współczesnym implantem, który w symbiozie nawiąże nowe interesujące połączenia ze starym organizmem, wspólnie tworząc wartościowe miejsce w Warszawie zarówno w warstwie funkcjonalnej jak i estetycznej.

RTND 2.0 to projekt nowoczesny i hybrydowy. Zachowano funkcję związaną z tym miejscem od momentu powstania – Bank PKO, ale jednocześnie stworzono wysokiej jakości przestrzeń publiczną uzupełnioną szeregiem funkcji będących generatorami życia miejskiego. Amfiteatralnie ukształtowany plac uzupełniono roślinnością niską i wysoką oraz elementami małej architektury tworząc „Zieloną Enklawę w mieście”. Powstał w ten sposób złożony koncentrat życia miejskiego. Pod Rotundą można się nie tylko umówić i spotkać, ale też wypocząć, skorzystać z czytelni, centrum informacji, kafejki czy knajpki. Wewnętrzna konstrukcja rotundy została zmieniona. Nowa stalowa struktura wewnętrznego „kokonu” jest połączeniem funkcji, formy i konstrukcji.

Obciążenia z dachu i stropów są przekazywane za pośrednictwem ażurowej struktury (sieci rurek stalowych) na pierścień stalowy oraz kratownice nowego stropu parteru, następnie poprzez ścianę żelbetową z jednej oraz słupy z drugiej strony – na fundamenty. „Nowa Twarz” Rotundy jest spójną i przemyślaną hybrydą pomiędzy „Starym” i „Nowym”.

Jest to miejsce nowoczesne, konceptualne i funkcjonalne - miejsce symbiozy, wielowątkowości i kultury dialogu rozumianej wielopłaszczyznowo. Miejsce symboliczne, metaforyczne i przekrojowe. Miejsce żyjące i miejsce pociągające.

Wyobraźmy sobie to miejsce i Spotkajmy się pod Rotundą!

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl