Ogólnopolski otwarty konkurs urbanistyczno- architektoniczny Nowe Orłowo
Wyróżnienie

<<< powrót
  • Studio Projekt Autorska Pracownia Architektoniczna Ryszard Bąk, Anna Mikulska-Bąk, Piotr Mikulski
  • NONEgrupa
Skład zespołu:
  • Ryszard Bąk,  
  • Anna Mikulska-Bąk,  
  • Piotr Mikulski,  
  • Małgorzata Iwaszkiewicz,  
  • Marta Szaban,  
  • Tomasz Zalewski,  
  • Piotr Zmysłowski 

ZAŁOŻENIA PROJEKTOWE

URBANISTYKA

Głównym założeniem osiedla w skali urbanistycznej jest nawiązanie do istniejącej, rozdrobnionej struktury miejskiej. Gęsto usytuowane domy o nieprzytłaczającej kubaturze dają wrażenie spokojnej wioski, miasta w mieście. Mieszkańcy są osłonięci Od Alei Zwycięstwa, hałaśliwej arterii Trójmiasta, budynkiem biurowo-usługowym. Bufor między strefą biurową a mieszkaniową stanowi platforma rekreacyjna przekrywająca parking naziemny i usługi w parterze- drewniany dek i zielony taras. Dwa dziedzińce w platformie powstały z myślą o zachowaniu istniejących na tym terenie drzew.

Jako dominantę wytyczoną w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego projektujemy plac pod nadwieszoną bryłą biurowca. Wyeksponowana w ten sposób przestrzeń publiczna łagodnie przechodzi ze strefy miejskiego zgiełku w postaci utwardzonego placu (usługi w parterze) w strefę wyciszonego osiedla mieszkaniowego - zieleń rekreacyjna.

Kubatura zabudowy zmienia się wzdłuż osi ulicy Orłowskiej. Od masywnego bloku biurowo-usługowego, przez przysadziste domy na działkach 038, 039 po drobniejsze, bardziej rozrzeźbione budynki na działce 040. Analogia: miasto-charakter lokalny.

Osiedle przecina ciąg pieszo-jezdny biegnący od zabudowy biurowo-usługowej przez centrum osiedla w stronę morza. Jego powierzchnię stanowi w większości ażurowa, utwardzona nawierzchnia biologicznie czynna.

W zabudowie mieszkaniowej zostały użyte dwa materiały elewacyjne- okładzina drewniana i jasnoszare płyty betonowe. Domy przy ulicy Orłowskiej pokrywają płyty betonowe, a w miarę przemieszczania się wgłąb osiedla w stronę lasu pojawiają się elewacje drewniane. Analogia: miasto-las beton-drewno.

ARCHITEKTURA

Architekturę spaja modularność powtarzalnych brył, lekko przesuniętych względem siebie w celu wytworzenia różnorodnych wnętrz urbanistycznych. Podcięcie bryły w parterze tworzy obszerną strefę wejściową domkniętą ławką od strony ulicy. Jest to zindywidualizowana przestrzeń przewidziana również na małą architekturę dla dziecka.

Domy różnią się nie tylko proporcjami czy materiałem elewacyjnym, co kolorem holu wejściowego. W tej strefie oprócz skrzynek pocztowych znajduje się wózkarnia i rowerownia.

Mieszkania w parterach mają przestronne ogrody do 160m2. Budynki są otoczone pasem z drobnego kruszywa, aby oddalić bezpośredni styk ruchu pieszych z przestronnymi oknami. Na tym pasie zostały zaprojektowane podesty, umożliwiające wyjście na zieleń półprywatną.

EKSPOZYCJA MIESZKAŃ

Zgodnie z wytycznymi organizatora konkursu, standard mieszkań rośnie w miarę zbliżania się do morza. Na działkach 038, 039, 041 większość mieszkań ma ekspozycję dwustronną (najmniejsze mieszkania M2A jednostronne, M2K dwustronna, M3A, M3K, M4A dwu-trzystronna), a na działce 040 trójstronną.

Przestronne loggie oraz tarasy zostały zlokalizowane od strony południowej i zachodniej, od strony wschodniej dominują okna typu porte-fenetre, a od strony północnej nieliczne wąskie okna.

W projekcie zostały użyte okiennice z blachy perforowanej z kilku względów - nie tylko regulacja dopływu światła czy poczucie bezpieczeństwa. Prestiżowa lokalizacja działki stwarza zagrożenie, że inwestycja przerodzi się w
sezonowe osiedle apartamentów nadmorskich. Okiennice wprowadzają ład w bryle pod nieobecność mieszkańców, a jednocześnie zmieniają kompozycję elewacji, gdy osiedle tętni życiem.

ELASTYCZNOŚĆ W PROJEKTOWANIU MIESZKAŃ

Konstrukcja domów pozwala na elastyczne aranżowanie mieszkań. Obecnie projekt przewiduje powierzchnie zgodnie z normami podanymi przez Organizatora Konkursu. Standard mieszkań można łatwo podnieść kosztem ich ilości i wykroczenia poza wytyczne Organizatora. Powierzchnie można regulować poprzez "wciskanie" loggi i wielkość tarasów.

Przyjęty układ urbanistyczny pozwala na swobodną organizację etapowania inwestycji.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl