Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej Centrum Edukacyjno-Muzealnego przy Muzeum im. Kazimierza Pułaskiego w Warce wraz z parkingiem.
II Nagroda

<<< powrót
  • mąka.sojka.architekci
Skład zespołu:

Założenia projektowe

Naszym celem było stworzenie budynku posiadającego następujące cechy:
- Forma budynku nie przejmuje roli dominującej wobec otoczenia
- Oszczędna w wyrazie, minimalistyczna bryła idealnie wpisująca się w parkowe otoczenie
- Nie pozostawia wątpliwości, że obiekt jest jedynie budynkiem pomocniczym, uwypuklającym wagę istniejącego dworu, a co za tym idzie celowo nie zawiera zbyt ekspresyjnych rozwiązań projektowych.
- Kompozycja elewacji i zrównoważenie ścian pełnych i przeszklonych podkreśla balans pomiędzy otwartością i kameralnością, pozwala na przenikanie wnętrza budynku i krajobrazu.
- Neutralność wyrazu i ograniczenie bodźców wizualnych płynących ze strony architektury sprzyjające atmosferze kontemplacji, dające odpowiednie tło dla odbywających się ekspozycji, spotkań i wydarzeń kulturalnych.

Koncepcja budynku
Projektowane Centrum Edukacyjno – Muzealne jest budynkiem dwukondygnacyjnym, częściowo podpiwniczonym. Bryła budynku składa się z dwóch części (dwóch pawilonów): zachodniej – pomocniczo–technicznej, oraz wschodniej – z częścią wystawienniczo-konferencyjną, zwróconą w stronę pałacyku. Centralną częścią spinającą dwa pawilony jest strefa wejściowa z obszernym przeszklonym, częściowo dwukondygnacyjnym holem, z klatką schodową oraz windą. Z holu znajduje się dostęp do części wystawienniczej, sal konferencyjnych, kawiarenki ze sklepikiem muzealnym, szatni, sanitariatów. Budynek w swoim wyrazie pozostaje neutralny w stosunku do istniejącego pałacyku. Poprzez swoją prostą bryłę o charakterze pawilonu nie stanowi konkurencji dla obecnego muzeum, jest jedynie uzupełnieniem. Przeszklenia zlokalizowane zostały w bryle budynku w miejscach podkreślających wewnątrz pomieszczeń atrakcyjne widoki w stronę skarpy i jej winnicy oraz w stronę pałacyku. Od strony południowej został zaprojektowany taras z widokiem w stronę winnic na skarpie . Nowy budynek został skomunikowany z zespołem parkowym poprzez włączenie nowych ścieżek spacerowych wokół budynku oraz tarasu widokowego do istniejących tras spacerowych.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: ronet@ronet.pl, poczta@ronet.pl