Opracowanie koncepcji architektonicznej nowej zabudowy mieszkalno-usługowej ul. Krzywoustego 315 do ul. Gorlickiej 2 oraz dobudowa do ul. Krzywoustego 307 wraz z zagospodarowaniem przyległych terenów na osiedlu Psie Pola we Wrocławiu.
II nagroda

<<< powrót
  • Architektoniczne Biuro Projektów AB-Projekt Sp. z o.o., Tychy
Skład zespołu:
  • Józef Kuklok-Opolski  
  • Leszek Witański  
  • Andrzej Skocza  
  •  
  • Współpraca autorska:  
  • Katarzyna Łakoma-Polek  
  • Paulina Morozińska  
  • Tomasz Rajski  
  • Krzysztof Romańczuk  
  • Łukasz Wengler  
  •  
  • http://www.ab-projekt.com.pl/ 

1. KONCEPCJA ARCHITEKTONICZNA


Projekt budynku mieszkaniowego osadzony został w lokalizacji rewitalizowanego kwartału części Psiego Pola .
Zastana zabudowa ma charakter historyzujący i znajduje sie częściowo w przebudowie -budynek przy ul. Krzywoustego 307 oraz w trakcie ekspertyzy z uwagi na zły stan techniczny -budynki przy ul. Krzywoustego 313 i 315.
Charakter istniejącej zabudowy pozwala odczytać historyczne korzenie Psiego Pola.
Koncepcja architektoniczna zakłada stworzenie architektury szanującej istniejącą zabudowę kamienic co istotne nie konkurującą z nią a nawiązującą do historycznych standardów estetycznych oraz detalu.
Projekt nie kopiuje wzorów projektowych z ubiegłego stulecia a czerpie z nich inspiracje .
Projektowana zabudowa stanowi współczesną interpretacje „kamienicy” wprowadzając cechy nowoczesnej architektury zaspokajającej potrzeby mieszkaniowe dzisiejszego odbiorcy.
W układzie elewacji zastosowano wyraźny podział na kamieniczki poprzez wycofanie pionowych pasów elewacji. Każda z wycofanych części jest zróżnicowana kolorystycznie co nadaje nieco indywidualnego charakteru podkreślając jednocześnie rozbicie bryły. Nad kondygnacjami usługowymi znajdują sie trzy kondygnacje mieszkalne z poddaszem użytkowym. W miejscu styku z zastaną zabudową na ostatniej kondygnacji wprowadzono tarasy. Autorska interpretacja otworów okiennych zakłada formę geometrycznej układanki
co buduje efekt zróżnicowania i podnosi atrakcyjność nowej zabudowy i przestrzeni mieszkalnych.
W budynku znajdują się mieszkania jedno , dwu jak i trzypokojowe.

Ze wspólnych cech projektu oraz zabudowy istniejącej należy wymienić :
- formę kubatury z dachem dwuspadowym zachowującą gabaryty ,kąty nachylenia i kształt połaci dachowych
- wyraźny podziału na kamieniczki poprzez wprowadzenie pionowych bruzd na elewacji.
- intensywne barwy stref elewacji

Współczesne elementy to :
- swoista „skóra” materiału elewacji nałożonego na całości kubatury nadająca charakter współczesny
- autorska interpretacja otworów okiennych które przybierają formę geometrycznej układanki
- zastosowane materiały

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: ronet@ronet.pl, poczta@ronet.pl